Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

недеља, 15. август 2021.

Antička kuhinja: Mamoul - Kolač od oraha i smokvi

 



Mamoul su mala peciva punjena voćem ili orašastim plodovima koji su bili popularni u starom Egiptu. Obično se pune smokvama, urmama, pistacijama, orasima ili bademima. U slobodnom prevodu reč Mamoul znači pun nade.

Ova vrsta slatkiša se pravila na sledeći način:

Sastojci:

Pecivo:
500 g običnog brašna
250 g samneha - juneće masti ili maslaca
2 kašičice ma ez zahr - vode narandžinog cveta
200 ml kipuće vode

Punjenje:
200 g grubo iseckanih oraha
150 g grubo iseckane smokve
2 kašičice ma ez zahr - vode cveta narandže
1 kašičica cimetovog praha
2 kašičice meda

Priprema:
Napraviti testo od brašna, vode narandžinog cveta, samneha i kipuće vode. Testo dobro umesiti. Testo čvrsto prekriti odnosno umotati u tkaninu i ostaviti preko noći. Drugog dana testo premesimo i formiramo male kuglice. Izdubite njihove centre.
Omekšajte smokve toplom vodom ako se osuše. Pomešajte orahe i smokve da biste dobili prilično finu pastu. Dodajte vodu narandžinog cveta, cimet i med i dobro promešajte.
Ispunite šupljinu sa mešavinom. Pritisnite testo preko punjenja i formirajte loptice koje treba blago pritisnuti da dobiju oblik debljeg diska. Pecivo stavite na podmazanu posudu za pečenje i pecite 20-25 minuta na umerenoj temperaturi oko 180 stepeni.




U običnim porodicama kuvanje je bilo posao domaćice, ali veća i bogatija domaćinstva zapošljavala su poslugu za rad u kuhinji, kao i kuvara, najčešće muškarca, koji je pripremao hranu. Egipćani su kuvali nad otvorenom vatrom, ali su imali i peći, pa su hranu kuvali, pekli ili pržili. Za pripremanje hrane koristili su činije, ćupove i lonce. Posuđe je uglavnom bilo izrađeno od gline, dok su samo najbogatiji koristili ono izradeno od bronze i srebra. Poznavali su i druge kuhinjske alatke koje i danas koristimo u kuhinji kao što su tučak, avan i sito.
Bogati su jeli na stolovima čije su ploče bile od zlata, srebra i bronze, a siromašni su jeli na zemljanim stolovima. Iako su bogati imali stolove, većina Egipćana svejedno iz koje klase, jeli su na podu na kome je bila podloga od trske.


Pročitajte više >>                                                << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар