Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

уторак, 26. јануар 2021.

Antička kuhinja: Specifični začini




Razni narodi su od davnina koristili začine odnosno lekovito i začinsko bilje na različite načine, upoznavajući se sa njihovih svojstvima. Najvažnije pravilo za začine je da treba uživati u njima. Pod začinima podrazumevamo delove biljki koje se zbog svog ukusa ili mirisa koriste u pravljenju svih vrsta hrane kako bi se tim svojstvima jelo "oplemenilo". Začinsko bilje počelo se uzgajati pre mnogo hiljada godina u Mesopotamiji, Egiptu, Kini, Indiji, Persiji i Grčkoj, a da ne govorimo o 5000 godina dugoj tradiciji poznavanja lekovitih svojstava i lečenja đumbirom u Kini, gdje je lečenje biljem, upravo zahvaljujući poznavanjem njihovih svojstava, bilo dovedeno do savršenstva.

Istorija začina je izuzetno bogata i zanimljiva, jer prati ljudski život od davnina i igrala je važnu ulogu u istoriji razvoja civilizacija, otkrivanje novih zemalja i trgovina. Može se pretpostaviti da je čovek već u kamenom dobu nastojao obogatiti ukus i miris hrane raznim aromatičnim biljkama i voćem. U Mesopotamijui je konzumacija začina bila je na najvišem nivou među ostalim poznatim zemljama i koristila se ne samo u kulinarske i kozmetičke svrhe, već i u medicinske svrhe. Od doba Vavilona poznata je upotreba šafrana, komorača, majčine dušice, kima, susama, kardamoma, kopra, belog luka, crnog luka i korijandera. Stanovnici Vavilona bili su vešti trgovci koji su začine distribuirali u mnogim zemljama, karavanima, kao i vodenim putem, na brodovima duž reka Eufrata i Tigra.

Ovo je spisak začina koji se koristio u Mesopotamiji:

Še-giš-ì - seme susama

Še-lusar: korijander

Kisibur-ru (akadski) - korijander

Še-li - pinjoli

Gišpeš-duru - sveže smokve

Gišpeš-had - suve smokve

Gu-gal - leblebija

Sar - zbirni naziv za povrće

Samida - rukola

Sum-sikil - beli luk

Sum-gud - crni luk

Sum-sag - praziluk

Tud-sum - lukovice crnog i belog luka (reč nastala od sumerskog dvosloga tud znači roditi, a sum znači luk)

Šum, sum, šuumu - oznaka za beli i crni luk (akadski)

Andahsu - lukovica divljeg ljiljana

Baru - urma

Zu-lum-ma - urma (reč nastala od akadskog dvosloga, zu znači zubi, lum-ma znači da se zasiti)

Butumtu - pistać

Halaz-zu - seme rogača

Ka-munu - kumin

Ku-mul - kumin (akadski)

Gamun - seme kumina

Каsu - divlji sladić

Ninu - nana

Nu-hur-tu - asafoetida.

Nu-luh-ha - asafoetida (akadski)

Salahu - kreša ili seme kreše (Lepidium latifolium L) koju inače zovu i grbica, kresa, grbač ili baštenski borovnjak. Ova jednogodišnja, samonikla biljka inače raste uz reke i puteve.

Sibetum - kopar

Sebtu - prženo seme kopra

Surmenu - bobice smreke

Sib-burat-tu - rua

Ukus-hab - limun

Ukuš - krastavac

U-li - zbirni naziv za biljke (nastalo od sumerskog dvosloga, u znači biljka, li znači finog mirisa)

Šamaškil-lu - komorač

Šambaliltu - piskavica

Za-ba-lum - kleka

Za-za-ga - majoran ili origano

Zanzar - šljiva

Zibu - seme čurukota (Nigella sativa) poznata je i pod imenima ćurukot, čurekot, crni kumin, crno seme, crni susam, to je jednogodišnja biljka iz roda mačjih brkova (Nigella), poreklom sa Bliskog istoka i možda jugoistočne Evrope. Danas se uzgaja na prostoru od istočnog Mediterana i Egipta do Indije. Seme se upotrebljava u ishrani kao začin, naročito kod peciva. Čurukot ima lekovita svojstva, koristi se kao čaj, hladno ceđeno ulje ili eterično ulje za jačanje imuniteta.

Zuruma - đumbir?

Zuruma (Suruma) - tanko crevo životinje koje se sitno secka i dodaje jelima (akadski)


Pročitajte više >>                                                   << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар