Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

уторак, 1. новембар 2016.

Antička kuhinja: Gustus - Predjelo





Predjelo ili Gustus koje uključuje Promulsis, toplo predjelo sa čašicom mulsuma, vina ukuvanog sa medovinom,bio je obavezan deo svakog obroka, najčešće večere - cena, koji je ujedno bio i glavni obrok oko koje se okupljala cela porodica.
Jelo se desnom rukom, koristeći samo palac, kažiprst i srednji prst. Uzimanje hrane čitavom šakom smatralo se nepristojnim, dok se, što je još ozbiljnije, uzimanje hrane levom rukom smatralo znakom apsolutnog nepoštovanja ili čak i uvrede, namerno načinjene prema domaćinu. Levom rukom zvanično je mogao da jede samo sveštenik – augur. Podrigivanje je bilo sastavni deo lepog i dobrog kućnog vaspitanja.

Na narednim stranama ću vas upoznati sa najpopularnijim predjelima tog doba:


Epityrum album nigrum - Pasta od maslina
Moretum - Biljna pasta
Ova elixa - Barena jaja
Ova frixa - Pržena jaja
In ovis hapalis - Kuvana jaja sa pinjolima
In ovis apalis - Kuvana jaja sa garumom
Aliter patina - Kajgana sa zelenom salatom
Patina solearum ex ovis - Jelo od jaja
Sala cattabia - Hleb sa sosom
Aliter sala cattabia - Hleb sa sosom
Aliter sala cattabia Apiciana - Hleb sa piletinom Apiciana
Gustum versatile - Predjelo od piletine i puževa
Gustum de cucurbitis - Kuvane tikvice
Aliter cucurbitas iure colocasiorum - Kuvane tikvice
Cucurbitas more Alexandrino - Aleksandrina tikvica
Aliter cucurbitas elixatas - Kuvana tikvica
Aliter cucurbitas frictas - Pržene tikvice
Aliter cucurbitas elixatas et frictas - Pržene tikvice
Aliter cucurbitas fritas et tritas - Kaša od tikvice
Patina de cucurbitas - Pire od tikvice
Aliter faseolus sive cicer - Kuvano sočivo
Faseoli virides - Kuvane leblebije sa graškom




Pročitajte više >>                                                               << Vratite nazad





1 коментар: