Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

уторак, 25. октобар 2016.

Antička kuhinja: Τίγαντες με μέλι και σουσάμι - Uštipci sa susamom i medom




Tiganites me meli kai sousami

Sastojci:
120 g brašna
250 ml vode
30 g meda
15 g semenki susama
maslinovo ulje za prženje

Priprema:
Izmešajte brašno s vodom i pola meda kako bi spremili testo. Zagrejte ulje pa stavite u njega četvrtinu smese. Kada se isprži, okrenite kako bi se ispržila i druga strana. Kad se i druga strana stvrdne, okrenite uštipak još dva puta kako bi se obe strane još malo dopržile. Izvadite uštipak i ponoviti postupak još tri puta (ukupno će te dobiti 4 uštipka). Preko vrućih uštipaka prelijte ostatak meda i pospite ih susamovim semenkama. Servirati ih vruće.

Τίγαντες - Tiganites, i danas u južnim delovima Srbije (Akeksinac, Niš, Pirot...) uštipke nazivaju Tiganjice, moja baka mi ih je pravila, izvanredni su.





Susam ili sezam (lat. Sesamum indicum) potiče iz tropske Azije i južne Afrike. To je jednogodišnja biljka i za 3-5 meseci uzgoja dostigne visinu do 2 metra. Gaji se radi semena najviše u Kini, Indiji, Sudanu i u još nekim zemljama. Seme sadrži 45-60% ulja koji se upotrebljava za kuvanje, salate i za proizvodnju margarina. Seme je takođe bogato proteinima i važi za omiljenu namirnicu u orijentalnim i severnoafričkim zemljama. Upotrebljava se u pekarstvu za posipanje peciva. Semenke susama nisu samo ukusan dodatak pecivima i jelima, nego i izuzetno zdrava namirnica koja jača kosti i pomaže u terapiji opekotina i hemoroida. Ako vašem organizmu nedostaje kalcijum, dovoljno je da supenu kašiku ovog semena potopite u 0,5 dl jogurta i ostavite da prenoći. Ujutru mešavinu pojedite na prazan stomak, a postupak ponavljajte iz dana u dan, sve dok vam ne bude bolje.
Susam je jedna od najstarijih gajenih biljaka na svetu, njegova istorija upotrebe seže 3600 godina unazad. Egipćanima je to bio omiljeni prirodni lek, a u Vavilonu se verovalo da mešavina susama i meda produžava lepotu i mladost, grčki i rimski vojnici su ga koristili kao sredstvo za snagu i energiju.





Med sa susamom je kombinacija koja bi trebalo češće da se nađe u vašem jelovniku. Ne samo da je odličnog ukusa, već je i prava riznica zdravlja. Ova prirodna smesa je odličan izvor vitamina, naročito onih iz grupa E, A i B, kao i minerala i omega 3 i 6 masnih kiselina. Preporučuje se da se uzima u jutarnjim satima na prazan stomak. Susam i med u kombinaciji jačaju imunitet, leče stomačne tegobe, i izuzetno su blagotvorni u slučajevima gastritisa, kolitisa i čira. Pored toga, ova mešavina jača kosti, stimuliše mentalne aktivnosti, povećava fizičku izdržljivost i poboljšava kvalitet i zdravlje kose i kože.


Pročitajte više >>                                                                 << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар