Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

уторак, 25. октобар 2016.

Antička kuhinja: ήτρια - Itria





Palačinke

Ova poslastica je bila veoma popularna u antičkoj Grčkoj. Oko pozorišta uvek se nalazio štand na kojem bi se pekle ove palačinke. Gledaoci bi kupovali i jeli ovu poslasticu tokom pauza između činova.

Sastojci:
200 g brašna
8 kašika meda
1 kašika semenki susama
1 kašika maslinovog ulja
200 ml vode

Priprema:
Brašno prosejte u jednu činiju, postepeno ulivati vodu i mešati da se ne rastvore grudvice. Dodajte, takođe postepeno, polovinu meda (4 kašike). Zagrejte tiganj, ubacite semenke i pržite dok ne dobiju lepu žutu boju. Tiganj namažite uljem, sipajte 1/4 smese u tiganj na način da od nje oblikujete okruglu palačinku. Pecite palačinku i sa druge strane dok ne požuti. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smesu (ukupno 4 palačinke). Pečene palačinke stavite na poslužavnik, premažite preostalim medom, pospite semenkama i poslužite.






Palačinke su prvi prema pisanim podacima u ishrani koristili Antički Grci pod imenom Itria i služena je u pauzama pozorišnih predstava, preliv je bio od meda i posuto susamom. Rimljani su ih zvali prostim imenom Aliter Dulcia-nešto slatko. Osim slatkih u Rimu su se pravile i slane palačinke te su punjene mesom, ribom i sirom. Palačinke kakve danas znamo nastale su u ranom srednjem veku po padu Zapadnog Rimskog carstva. Po legendi smislio ih je kuvar pape Gelazija I kada je 2.januara 492.godine u Vatikan došlo toliko hodočasnika da je došlo do nestašice hrane, a u magacinu je preostalo jedino jaja i par džakova brašna. Poslastica je veoma brzo osvojila Evropu ali i osvajače iz severne Afrike-Mavare i Saracene koji su u kratkom vremenskom roku teritoriju Iberije odnosno Španije stavili pod svoju kontrolu i držali je narednih 400.godina. Naziv palačinka kakav danas poznajemo su upravo Mavari dali - palacsinta u bukvalnom prevodu - ploča.





Maslinovo ulje se dobija ceđenjem plodova masline i ima široku upotrebu počev od kulinarstva, kozmetike i medicine do hrišćanske tradicije u kojoj se koristi u obredima bogosluženja. Veoma je cenjeno kao dijetetski proizvod zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina i polifenola. Prisutnost vitamina E i drugih sastojaka, uz odličnu kompoziciju nezasićenih masnih kiselina, razlog je preporuke tog ulja kao glavnog izvora masti u svakodnevnoj prehrani. Blagotvorno dejstvo maslinovog ulja na ljudski organizam poznato je kako u narodnoj, tako i u stručnoj medicini. Koristi se kao lek protiv opekotina, za čišćenje organizma, protiv crevnih i želudačnih upala, kao sredstvo za uništavanje različitih vrsta bakterija. Dobro je za srce i krvne sudove, a ima i veoma važnu ulogu u ublažavanju bolova od reumatoidnog artritisa. Antioksidansi i zdrave masne kiseline u njegovom sastavu snižavaju loš (LDL) holesterol. Maslinovo ulje je čest sastojak kozmetičkih preparata, posebno onih koji se koriste za suvu, oštećenu kožu, kožu koja je podložna ekcemima, kao i preparata za sunčanje. Savetuje se njegova upotreba u kućnoj radinosti za izradu maski za lice, kosu i telo. Osnovni je sastojak mediteranske kuhinje, posebno hladno ceđeno kao dodatak raznim salatama. Osim dokazane lekovite i hranljive, priznaje mu se i veoma moćna afrodizijačka uloga. Na tržištu se proizvodi u tri nivoa kvaliteta - rafinirano, devičansko i ekstra devičansko.


Pročitajte više >>                                                                         << Vratite nazad





Palačinke Itria napravljene po receptu sa ovog posta bile su deo završnog rada učenika I godine Ekonomsko-trgovinske škole iz Bečeja pod pokroviteljstvom profesorice Ivane Jankov, probajte i vi da napravite, malo truda za dobru antičku poslasticu.




1 коментар: