Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

среда, 9. август 2017.

Antička kuhinja: Custrum cum caseo et melle - Torta od sira i meda



Rimska tradicionalna kuhinja I vek n.e.

Sastojci:

Crvena podloga:
2 žumanca
150 g bademovog brašna
50 g soka od maline

Nadev od sira i voća:
800 g svežeg kozjeg sira
30 g pinjola, sitno seckano
30 g oraha, sitno seckano
70 g suvih kajsija, sitno seckano
70 g kandiranog limuna, sitno seckano
30 g suvog grožđa, sitno seckano
40 g urmi,sitno seckano
150 g meda

Dekoracija na torti:
4 kandirane smokve
4 jezgra oraha
4 cele urme
4 suve kajsije

Priprema:
Nadev od sira i voća:
Sir dobro ocedite, a zatim u posudi mešajte sir dok ne postane sasvim kremast uz lagano dodavanje meda, kada se dobro sjedine sir i med dodajte usitnjeno voće.
Crvena podloga:
Pripremite tanjir za tortu. Na njega stavite okrugli plići obruč kalupa za torte.
Umutite žumanca i dodajte bademovo brašno i sok od maline. Umesite od toga neku vrstu testa koje će poprimiti crvenu boju i razvaljajte ga u list da njime prekrijete pripremljeni kalup. Neka i stranice obruča budu obložene crvenim testom.
Zatim ravnomerno rasporedite smesu od sira i voća i poravnajte površinu. Višak crvenog testa pažljivo obrežite
Voćna dekoracija:
Na rubove poslažite voće za dekoraciju.
Gotovu tortu stavite na hlađenje na temperaturu od 0°C do najviše +4°C - stari Rimljani su imali vrlo hladne komore u kojima su čuvali svoje namirnice i jela.

Recept je rekonstrukcija prema zidnoj freski letnjikovca Neronove druge žene u Oplontisu.

U čast boga Saturna, u starome su se Rimu održavale saturnalije, zimske svečanosti. Svi su ih slavili, čak i robovi. Saturnalije su započinjale 17 - tog decembra i nekad trajale čak nedelju dana, sve do 25 - tog decembra, dana zimskog solsticija ili festivala Sol invictus (nepobedivo sunce), dana sa simbolikom nepobedivosti Rimskog Carstva. Torta je pravljena u čast tog događaja.





Kajsija (lat. Prunus armeniaca, tur. kayısı), takođe poznata po imenu "marelica", je kontinentalna koštuničava voćka koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus familije Rosaceae. Najbolje uspeva u oblastima sa blagom, mediteranskom klimom, usled čega se u takvim oblastima intenzivno komercijalno uzgaja. Hranljiva vrednost i sastav ploda menjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i tanini. Jedinjenja poput pojedinih terpena (mircen, limonen, geraniol i dr.) i kiselina daju prijatnu aromu plodu. Najzastupljenija kiselina u plodovima kajsije je limunska kiselina. Sem ploda, i seme kajsije se koristi u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamena za seme badema. Od ovog semena se spravlja italijanski liker amareto, kao i amareti biskviti. Ulje iz semena kajsije se ponegde upotrebljava kao jestivo ulje. Semena sadrže cijanogene glikozide, koji oslobađaju cijanid, usled čega su otrovna ako se upotrebljavaju u većim količinama. Danas, divlje (nedomestifikovane) jedinke kajsije rastu u veoma malim grupama u Kini, Kazahstanu, Kirgiziji i Uzbekistanu. Usled male brojnosti ovih populacija, vrsta Prunus armeniaca smatra se ugroženom.





Centar nastanka i prirodni areal ove vrste teško je definisati, usled rane domestifikacije (3 milenijum p. n. e.). Kajsije najverovatnije potiču iz predela srednje Azije i severoistočne Kine, iz oblasti u blizini ruske granice. Moguće je da prirodni areal vrste obuhvata i Korejsko poluostrvo i Japan. Kajsija, iako to njeno botaničko ime sugeriše, ne potiče iz Jermenije. U Jermeniju su kajsije stigle posle 3000 godina, šireći se duž Puta svile. Odatle su je Rimljani, oko 70. p. n. e., proširili po celoj Evropi. Kajsiju su preneli u Ameriku španski misionari.


Pročitajte više >>                                                                  << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар