Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

четвртак, 27. јул 2017.

Antička kuhinja: Sosovi




Sos je Francuska reč, nastala od latinskog salsus – zasoljeno, slano. U antičkim vremenima, kada nije bilo rashladnih uređaja, meso, riba i druga hrana nisu mogli dugo da traju, tako da su prelivi i sosevi korišćeni kako bi se prikrio neprijatan ukus hrane i njena sumnjiva svežina.
Sosevi mogu biti tečni ili polutečni, topli ili hladni. Topli sosovi su se uglavnom posluživali uz meso i to uz pečenu ili dinstanu teletinu. Uz živinu ili ribu su služili svetli ili beli sos, a uz govedinu i divljač tamne sosove. S druge strane, hladni sosovi, odnosno prelivi za salate i začinski sosovi, su posluživani uz salate i hladna jela i predjela.
Ni jedno jelo kako u tadašnje vreme tako i danas ne može se zamisliti bez soseva, koriste ga svi društveni slojevi, a sam sastav sosova u mnogome zavisi od podneblja.
Na ovoj stranici predstaviću vam najpopularnije sosove starog Rima:

Ius in venationibus omnibus elixis et assis - Sos za sva kuvana i pečena mesa
Ius in elixam - Sos za kuvano meso
Ius in elixam - Sos za sve vrste kuvanog mesa
Ius candidum in elixam - Beli sos za kuvano meso
Aliter ius candidum in elixam - Beli sos za kuvano meso
Aliter ius candidum in copadiis - Hladni sos za kuvano meso
Ius in copadiis - Sos za kotlete
Ius in copadiis - Sos za šnicle
Ius in copadiis - Sos za šnicle
Ius in copadiis - Sos za šnicle
Ius album in copadiis - Beli sos za kotlete
In copadiis ius album - Sos za kuvano i pečeno meso
Ius in elixam allecatum - Sos za kuvano meso
Ius in elixam omnem - Sos za kuvano meso
Ius frigidum in porcellum - Hladni sos za svinjetinu
Ius in ovifero fervens - Topli sos za pečeno meso divlje svinje
Ius in aprum elixum - Topli sos za kuvano meso divlje svinje
In aprum assum iura ferventia facies sic - Topli sos za pečenje od divlje svinje
Aliter in aprum assum iura ferventia - Topli sos za pečenje od divlje svinje
Ius frigidum in aprum elixum - Hladni sos za kuvano meso divlje svinje
Aliter ius frigidum in aprum elixum - Hladni sos za kuvano meso divlje svinje
Ius frigidum in ovifero - Hladni sos za meso ovce
Ius album in assum leporem - Beli sos za pečenog zeca
Ius in locusta et cammari - Sos za kuvane jastoge i rakove
Ius in diversis avibus - Sos za sve vrste živine
Ius viride in avibus - Sos za sve vrste živine
Ius candidum in avem elixam - Sos za sve vrste živine
Ius candidum in ansere elixo - Sos za kuvanu gusku
Ius in perdices - Sos za jarebice




Pročitajte više >>                                                                << Vratite nazad




Нема коментара:

Постави коментар