Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

субота, 1. јул 2017.

Antička kuhinja: Holisera in fasciculum - Salata od lesandre



Originalni tekst:
Holisera in fasciculum redacta manu ex liquamine, oleo et mero bene inferuntur, vel cum piscibus assis.

Sastojci:
1 veza lesandre, sitno seckano
1 kašika liquamena
1 kašika maslinovog ulja
50 ml belog vina

Priprema:
Sve sastojke dobro izmešati i služiti kao salatu uz svaku vrstu pečene ribe. Može da posluži i kao marinada za ribu.

De re coquinaria
Marcus Gavius Apicius





Lesandra - (Smyrnium olustrum) je biljka iz porodice Umbeliferae. Poznavali su je već Teofrast i Plinije Stariji. Biljka može narasti do 150 cm visine. Nekada je korištena kao začinska i lekovita biljka. Ukus biljke je između celera i peršuna. Narodno ime joj je žuta trava,konjski peršun, smirnium, alisanders. Kod nas je česta i srodna prorasla lesandra, lat.Smyrnium perfoliatum. Mlada biljka je također jestiva.





Maslinovo ulje se dobija ceđenjem plodova masline i ima široku upotrebu počev od kulinarstva, kozmetike i medicine do hrišćanske tradicije u kojoj se koristi u obredima bogosluženja. Veoma je cenjeno kao dijetetski proizvod zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina i polifenola. Prisutnost vitamina E i drugih sastojaka, uz odličnu kompoziciju nezasićenih masnih kiselina, razlog je preporuke tog ulja kao glavnog izvora masti u svakodnevnoj prehrani. Blagotvorno dejstvo maslinovog ulja na ljudski organizam poznato je kako u narodnoj, tako i u stručnoj medicini. Koristi se kao lek protiv opekotina, za čišćenje organizma, protiv crevnih i želudačnih upala, kao sredstvo za uništavanje različitih vrsta bakterija. Dobro je za srce i krvne sudove, a ima i veoma važnu ulogu u ublažavanju bolova od reumatoidnog artritisa. Antioksidansi i zdrave masne kiseline u njegovom sastavu snižavaju loš (LDL) holesterol. Maslinovo ulje je čest sastojak kozmetičkih preparata, posebno onih koji se koriste za suvu, oštećenu kožu, kožu koja je podložna ekcemima, kao i preparata za sunčanje. Savetuje se njegova upotreba u kućnoj radinosti za izradu maski za lice, kosu i telo. Osnovni je sastojak mediteranske kuhinje, posebno hladno ceđeno kao dodatak raznim salatama. Osim dokazane lekovite i hranljive, priznaje mu se i veoma moćna afrodizijačka uloga. Na tržištu se proizvodi u tri nivoa kvaliteta - rafinirano, devičansko i ekstra devičansko.


Pročitajte više >>                                                                   << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар