Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

уторак, 7. март 2017.

Antička kuhinja: Isicia plena - Kuvano salo od fazana




Originalni tekst:
Isicia plena: accipies adipes fasiani recentes, praeduras et facis ex eo tessellas, cum pipere, liquamine, caroeno in isicio includes, et hydrogaro coques et inferes.

Sastojci:
sveže salo od fazana
1 kašičica mlevenog crnog bibera
1 kašika liquamena
1 kašika caroenuma
500 ml hydrogaruma - liquamen razvodnjen vodom

Priprema:
Uzmite sveže salo od fazana, osušiti ga i iseći na kockice, pomešajte sa biberom, liquamenom i caroenumom, pustiti da odstoji pola sata, a zatim kuvati u hydrogarumu.

De re coquinaria
Marcus Gavius Apicius





Fazan (lat. Phasianus colchicus), ili običan fazan, je široko rastprostranjena ptica iz reda koka (lat. Galliformes). Fazan potiče iz srednje Azije, ali je još u vreme antičkog Rima prenet u Evropu. Ova ptica naseljava pretežno šumarke, livade, predele oko rečne obale, polja i njive na kojima se hrani. Fazan je poligamna životinja, imaju više polnih partnera. Voli područja, gde se isprepliću polja, livade, šikare, šumarci, potoci. Ne zalazi duboko u šumu. Voli umereno topla područja i živi na područjima do 400 m nadmorske visine. Zbog sposobnosti da se prilagodi i da se razmnožava gde god su ga naselili, fazan je postao jedna od najpoznatijih ptica na svetu. Prirodna staništa fazana su vrlo raznolika, pa ih nalazimo od nizijskih šuma i sušnih ravnica, pa sve do visokoplaninskih šuma i visoravni. Naseljava skoro sva lovišta u Srbiji.




Klasični kuvar antike je "De re coquinaria" ili "O umetnosti kuvanja". Autor je Markus Gavijus Apicijus, koji je živeo u doba cara Tiberija u prvom veku naše ere. Knjiga ima 10 glava i sadrži oko 500 recepata koje je Apicijus sakupio iz prošlih vekova i recepata koje je sam osmislio.
Apicius je tokom svog života (42 g.p.n.e. - 37 g.n.e.) postao legenda. on je uradio nešto što je jedinstveno u ono vreme; on je bio jedan od osnivača gastronomije.
Plinije opisuje Apicijusa kao "najvećeg trošadžiju koga je svet ikada video". Izgleda da je bio u pravu, jer je Apicijeva umetnost kuvanja prepuna neobičnih recepata od punjenog papagaja do flaminga sa biberom ali i takvih koje mi i u današnje vreme rado jedemo.
Kako je Apicijev život bio ekstravagantaan, tako je i njegova smrt do danas predmet svakojakih rasprava. Kada je potrošio 100 miliona sestercija iz državne kase za pripremanje svojih recepata za cara, kada je potrošio sve poreske pare i lično se zadužio, napravio je bilans i izračunao je da će mu ostati "samo" 10 miliona sestercija za život, što je za njega bilo nezamislivo (1 sesterc = 1 evro). Iz straha da neće imati šta da jede i da će umreti od gladi, uzeo je otrov i u strašnim mukama umro.


Pročitajte više >>                                                                 << Vratite nazad



Нема коментара:

Постави коментар