Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

субота, 18. фебруар 2017.

Antička kuhinja: Aliter leporem conditum - Kuvani zec u sosu



Originalni tekst:
Aliter leporem conditum: coques ex vino, liquamine, aqua, sinapi modico, anetho, porro cum capillo suo. Cum se coxerit, condies: piper, satureiam, cepae rotundum, dactilos, damascenae duo, vinum, liquamen, caroenum, olei modice. Stringatur amulo, modicum bulliat. Conditura lepus in patina perfunditur.

Sastojci:
1 zec (oko 1,2 kg)
300 ml crnog vina
1 kašika liquamena
1 praziluk, sitno seckani
1 kašičica senfa
1 kašika mirođije, sitno seckano
voda

Za sos:
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica buhača. sitno seckano
1 glavica crnog luka, sitno seckano
4 urme, sitno seckane
2 suve šljive, sitno seckano
200 ml crnog vina
1 kašika liquamena
1 kašika caroenuma
3 kašike maslinovog ulja

Priprema:
Očišćenog zeca posolite i pobiberite. Staviti ga u dublju šerpu, pa dodajte vino, praziluk, liquamen, senf i mirođiju, a zatim sipajte dovoljno vode da to pokrije. Šerpu poklopiti i staviti da se kuva oko sat vremena ili dok meso zeca ne omekša.
U međuvremenu, zagrejte maslinovo ulje u drugoj posudi, dodajte luk i pržite ga oko 5 minuta ili dok ne omekša pa dodati 200ml tečnosti gde se zec kuvao i sve ostale navedene sastojke za sos. Pustite da proključa i nastaviti da se kuva na manjoj temperaturi. Pred kraj dodati mešavinu skroba i 2 kašike vode da se sos zgusne. Kuvanog zeca prelijte sosom i poslužite.

De re coquinaria
Marcus Gavius Apicius





Mirođija (lat. Anethum graveolens) je poznata začinska mirisna biljka koja se gaji, a i sama se razmnožava po vrtovima. Mirođija je jednogodišnja biljka koja naraste do oko metar. Listovi su višestruko perasti, cvetići mali i žuti, dok su plodovi jajoliki. Potiče iz srednje Azije i najbolje uspeva na sunčanim mestima. Sadi se u nekoliko navrata cele godine. Najjaču aromu ima pre nego što procveta. Cela biljka i plod imaju svojstven prijatan začinski i aromatičan miris i začinski ukus. Droga je zreo plod, ređe vrhovi grančica u cvetu (Anethi fructus et summitas). Mirođija je u narodu poprimila mnogobrojna imena. U zavisnosti od regije i oblasti mirođija se naziva još i anita, dil, kopar, koper, kopra, kopr, koprić, mi rodija, mirodija, mirudija, sladki janež, smrdilj. Mirođija je dobar, neškodljiv i lako dostupan začin. Seckano sveže lišće mirođije poboljšava ukus zelenoj salati, zatim salati od krastavaca i paradajza, a prikladna je i za salatu od krompira. Služi kao dodatak maslacu i majonezu. Sos od mirođije idealan je prilog za svežu jegulju, rakove i sva ostala jela od morskih i slatkovodnih riba. Može se upotrebljavati uz varivo od pasulja, krastavaca i krompira, zatim ovčetinu, dinstano povrće, uz svinjska rebarca i kotlete. Idealno se slaže sa tikvicama i jelima od tikvica. Za kišeljenje krastavaca ne upotrebljavaju se samo nežni listići već i čitava stabljika. U narodnoj medicini mirođija je poznata kao sredstvo za bolji apetit i probavu, kod nadimanja, povraćanja i nesanice. Mirođija je uz peršun i listove celera, najčešća sveža začinska biljka na našim pijacama.






Mirođija je je bila poznata još u starom Egiptu kao lekovita biljka. Rimski gladijatori mazali su telo uljem od mirođije i jeli hranu začinjenu istom, jer se verovalo da daje snagu. Grci su je cenili zbog umirujućeg svojstva. U Bibliji se pominje sa metvicom i kimom. Buketić mirođije na vratima štiti ukućane od zlih gostiju. Ako nevesta u cipelama na venčanju ima zrna mirođije i senfa, njena reč će biti poslednja u kući. Novorođenu decu štiti od zla tako što ih se pospe zrnima mirođije i solju, a zrna u džepu štite od crne magije. U vreme Karla Velikog već je deo svakog carskog vrta.


Pročitajte više >>                                                                    << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар