Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

субота, 29. октобар 2016.

Antička kuhinja: Specifični začini






Začini su u to doba bili veoma skupi. Samo je biber, pošto ga je bilo puno više, bio na raspolaganju stanovništvu. Plinije Stariji u svom delu Naturalis Historia daje popis cena začina, pa je tako crni biber bio najjeftiniji 4 denariusa po libri težine, dok je beli vredeo gotovo dvostruko. Libra đumbira stajala je 6 denariusa. Najskuplji je bio cimet tj; cimetovo ulje, čija cena je dosezala od 1000 do 1500 denariusa po libri, u to vreme građanin vojnik zarađivao je 225 denariusa godišnje. Libra čistog cimetovog ulja koštala bi centuriona (rimskog vojnika) 6 godina rada.


Libra = 328.9 g (327,45 g.)

Stari Rimljani koristili su originalne začine i dodatke jelima, koji se spominju u njihovim receptima:

Caroenum - kuvani sok odnosno kuvajte mlado vino ili sok od grožđa sve dok ne ostane samo pola originalne količine soka. Pročitati De defruto, caroeno, sapa - Kako se kuva defritum, caroenum i sapa

Passum - vrlo slatki umak od vina koji se pravi kuvanjem mladog vina ili soka od grožđa, sve dok se sok ne zgusne. Dodati malo meda. Pročitati De passo - Passum

Defritum - gusti sirup od grožđa ili smokava, ili prokuvani sok od grožđa ili smokvi. Kuvajte sok sve dok ne ostane samo trećina originalne količine soka. Pročitati De defruto, caroeno, sapa - Kako se kuva defritum, caroenum i sapa

Sapa - prekuvani sirup šire. Pročitati De defruto, caroeno, sapa - Kako se kuva defritum, caroenum i sapa

Silphium - biljka poznata i pod nazivom Laser, Ferula Asa Foetida, Asafetida, Hing. Ona je zamena za crni i beli luk , ima snažan ukus i miris. Silphium se koristio i kao sredstvo za kontracepciju.

Ljupčac (Levisticum Officinale) - grmolika biljka sa žućkastim cvetovima. Njeno sasušeno korenje koristi se kao začin. Ljupčac pomalo nalikuje na celer ili peršun.

Čubar (vrisak, vresak - Saturei Hortensis) - ljubičasti ili beli cvet koji raste u južnoj Evropi. Koristi se kao začinska biljka, naročito za jela od mahunarki, najčešće bob.

Liquamen - gusti riblji umak, možete ga zameniti sa soli ili kupiti jedan od orjentalnih ribljih umaka (Nam Pla i sl.).

Hydrogarum - liquamen razvodnjen vodom (700ml vode + 300ml liquamena)

Oenogarum - liquamen pomešan sa crnim vinom (200ml liquamena + 100ml crnog vina)

Mentha pulegium - vrsta metvice, možete je zameniti običnom metvicom odnosno nanom.

Nard (Nardostachys jatamansi) – aromatična biljka s malim lišćem i crveno-ljubičastim cvetovima. Često se koristi u uljima za aromaterapiju.

Rutvica, ruda,ruta - Apiganos (Ruta graveolens) - rutvica ima gorak ukus. Može se koristiti sveža i sasušena.



Pročitajte više >>                                                                      << Vratite nazad




Нема коментара:

Постави коментар