Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

уторак, 25. октобар 2016.

Antička kuhinja: Specifični začini





Razni narodi su od davnina koristili začine tj. lekovito i začinsko bilje na različite načine, upoznavajući se sa njihovih svojstvima. Najvažnije pravilo za začine je da treba uživati u njima. Pod začinima podrazumevamo delove biljki koje se zbog svog ukusa ili mirisa koriste u pravljenju svih vrsta hrane kako bi se tim svojstvima jelo "oplemenilo". U tom smislu, kuhinjska so nije začin. Starogrčki kuvari su poznavali veliki niz različitih dodataka jelima, kao što su kumin, susam, korijander, origano i šafran, a koji se još spominju u Grčkoj u 3. i 4. veku p.n.e. Filozof Teofrast znao je za biber koji se, prema zapisu, koristio u medicini, a ne u kuhinji.







Tradicionalni začini  koji su bili specifični za područje Antičke Grčke.

Γάρος – Garos (u Rimu Liquamen) - slani riblji umak. Možete ga zameniti sa soli ili kupiti jedan od orjentalnih ribljih umaka.

Σκορδολάζαρο - Skordolasaro (Ferula asafoetida, Silphium, Asafetida, Hing) - biljka koja je zamena za crni i beli luk, ima snažan ukus i miris.

Λυγιστικό - Ljupčac (Levisticum Officinale) Ligystiko - grmolika biljka sa žućkastim cvetovima. Njeno sasušeno korenje koristi se kao začin. Ljupčac pomalo nalikuje na celer ili peršun.

 Απήγανος - Rutvica, ruda,ruta - Apiganos (Ruta graveolens) - rutvica ima gorak ukus. Može se koristiti sveža i sasušena.


Pročitajte više >>                                                                       << Vratite nazad




Нема коментара:

Постави коментар