Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

уторак, 25. октобар 2016.

Antička kuhinja: Peciva






Grčki mornari i trgovci su doneli iz Egipta brašno i tako se proizvodnja hleba proširila i po Evropi.
U Grčkoj su se za hleb molili boginji Demetri, koja je bila boginja Zemlje, ratarstva, plodnosti i žita.
Po legendi boginja Demetra imala je kćerku Persefonu. Bile su jako bliske, ali jednog dana dok se Persefona igrala na livadi, Had, koji je bio zaljubljen u nju, otvori zemlju i povuče je sa sobom u podzemlje. Demetra je tugovala, pa se zbog toga zatvorila u svoj hram u Eleuzini, poslavši na Zemlju neplodnost. Ovo je uzrokovalo nemaštinu i haos među ljudima, a zatim i Bogovima, te je Zevs, Persefonin otac, odlučio da se umeša. On je napravio sporazum između Demetre i Hada, gde je odlučeno da će Persefona provodite dve trećine godine sa svojom majkom, a jednu trećinu sa Hadom.  Tako Demetra tugujući na zimu Zemlji daje neplodnost dok joj kći odlazi u Had, a kad se vrati, oblači prirodu u zelenilo i cveće.
Stari Grci su mesili hleb sa kvascem, i to dve vrste: od prosa i šire, i od ječma i šire.
Kvasac su pravili u vreme berbe grožđa i to na sledeći način: zamesili bi testo od prosa i šire i ostavili ga na Suncu da se osuši.
To osušeno testo su koristili kao kvasac. Stari Grci su hleb pekli u posebnim pećima, koristeći posude od gvožđa, bronze ili opeke.
Pečenje hleba za Grke je bio ritual, koji su, kao i kod većine drugih naroda, obavljale žene.
Najstariji hleb koji je pronađen u podrumu jednog starogrčkog hrama bio je trouglastog oblika, ispečen oko 2000. godine pre nove ere.


Παξιμάδι - Paksimadi




Pročitajte više >>                                                                              << Vratite nazad





1 коментар: