Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

уторак, 25. октобар 2016.

Antička kuhinja: ιντριών - Intrion





Intrion - Pasteli

4000 g.p.n.e.

Ova poslastica je u stvari energetska hrana i spominje se u Homerovom delu Ilijadi. Drugi naziv mu je pasteli. U delu Ilijada intrion ili pasteli daje se ratnicima pre odlaska u borbu kako bi imali energiju i snagu za teške napore i borbu. Inače pasteli se spominje i u starim egipatskim zapisima gde su ga žene koristile kao stimulans za bolji rad hormonalne žlezde.

Sastojci:
300 g tahinija - pasta od mlevenog susama
300 g meda

Priprema:
Za tahini su potrebne sirove oljuštene semenke susama i ulje, 2 kašičice ulja idu na jednu šoljicu semenki, koristi se susamovo, maslinovo ili suncokretovo ulje. Propržite semenke u tiganju bez dodavanja masnoća, dok ne požute i dobiju zlatnu boju, obično od 5 do 10 minuta prženja, mešajte stalno i pazite da ne zagore. Kada se ohlade, pomešajte ih sa željenim uljem i dobro mešajte dok ne dobijete pastu. Tahini pomešajte sa medom, oba sastojka su tečne prirode ali kada ih dobro izmešate stvrdnuće se u masu koja se može oblikovati kao plastelin. Napravite kuglice pa ih uvaljajte u cele semenke susama.






Susam ili sezam (lat. Sesamum indicum) potiče iz tropske Azije i južne Afrike. To je jednogodišnja biljka i za 3-5 meseci uzgoja dostigne visinu do 2 metra. Gaji se radi semena najviše u Kini, Indiji, Sudanu i u još nekim zemljama. Seme sadrži 45-60% ulja koji se upotrebljava za kuvanje, salate i za proizvodnju margarina. Seme je takođe bogato proteinima i važi za omiljenu namirnicu u orijentalnim i severnoafričkim zemljama. Upotrebljava se u pekarstvu za posipanje peciva. Semenke susama nisu samo ukusan dodatak pecivima i jelima, nego i izuzetno zdrava namirnica koja jača kosti i pomaže u terapiji opekotina i hemoroida. Ako vašem organizmu nedostaje kalcijum, dovoljno je da supenu kašiku ovog semena potopite u 0,5 dl jogurta i ostavite da prenoći. Ujutru mešavinu pojedite na prazan stomak, a postupak ponavljajte iz dana u dan, sve dok vam ne bude bolje.
Susam je jedna od najstarijih gajenih biljaka na svetu, njegova istorija upotrebe seže 3600 godina unazad. Egipćanima je to bio omiljeni prirodni lek, a u Vavilonu se verovalo da mešavina susama i meda produžava lepotu i mladost, grčki i rimski vojnici su ga koristili kao sredstvo za snagu i energiju.





Med sa susamom je kombinacija koja bi trebalo češće da se nađe u vašem jelovniku. Ne samo da je odličnog ukusa, već je i prava riznica zdravlja. Ova prirodna smesa je odličan izvor vitamina, naročito onih iz grupa E, A i B, kao i minerala i omega 3 i 6 masnih kiselina. Preporučuje se da se uzima u jutarnjim satima na prazan stomak. Susam i med u kombinaciji jačaju imunitet, leče stomačne tegobe, i izuzetno su blagotvorni u slučajevima gastritisa, kolitisa i čira. Pored toga, ova mešavina jača kosti, stimuliše mentalne aktivnosti, povećava fizičku izdržljivost i poboljšava kvalitet i zdravlje kose i kože.


Pročitajte više >>                                                     << Vratite nazad



Нема коментара:

Постави коментар