Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

четвртак, 27. октобар 2016.

Antička kuhinja: Hala - Praznični hleb



Sastojci:
4 šolje brašna
20 g kvasca
1/2 šolje vruće vode
1/2 šolje mlake vode
1/2 šolje suvog grožđa
2 kašike meda
3 jajeta
1 žumance
3 kašike maslinovog ulja
mak
kašičica soli

Priprema:
Kvasac razmutiti sa vrućom vodom, jednom kašikom meda i jednom kašikom brašna, ostaviti da odstoji desetak minuta.
U posudu stavite tri šolje brašna, so i napravite rupu u sredini pa sipajte razmućeni kvasac, zatim dodajte jednu kašiku meda, jaja i mlaku vodu. Umesiti testo pa dodati ulje. Testo zatim preručiti na dasku pa jako mesiti par minuta dok testo ne postane mekano i elastično. Nakon toga u testo dodati suvo grožđe, dobro umesiti, premazati uljem i ostaviti sat vremena da testo uskisne. Nakon toga testo premesiti pa ostaviti da odstoji još sat vremena. Posle tog vremena testo podeliti na dva dela, isplesti od nje pletenicu i ostaviti da odstoji trideset minuta. Premažite hleb žumancetom razmućenim sa dve kašike vode, pospite makom i pecite oko sat vremena u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Hala se pravi za velike jevrejske praznike i u nju za razliku od običnog prazničnog hleba idu jaja i suvo grožđe. To je subotnji hleb, koji se jede za večeru petkom uveče.





Suvo grožđe se proizvodi još od antičkog vremena i može se jesti sirovo, koristiti u kuvanju i za vrenje. Potiče od francuske reči raisin, koja potiče od latinske reči racemus, što u grubom prevodu znači "gomila grožđa". Suvo grožđe sadrži i do 72% šećera (fruktoza i glukoza). Sadrže 3% proteina i 3,7%-6,8% vlakna. Suvo grožđe, isto kao i nektarina i suve šljive, sadrži dosta antioksidanta, ali imaju manje Vitamina C od običnog, svežeg grožđa. Sadrže vrlo malo natrijuma i nemaju holesterola. Korisno je kod oboljenja creva i bubrega, kao i kod oboljenja mokraćne bešike. Suvo grožđe dobro pročišćava i pomaže kod oboljenja žuči. Sadrži polifenole i fitonutritijente koji imaju snažno antioksidantsko delovanje i koji štite oči od degenerativnih promena, makularne degeneracije i katarakte, ali i sprečavaju slabljenje vida. Pored toga, suvo grožđe u svom sastavu ima veliku količinu vitamina A, beta-akrotena i akrotenoida, koji, takođe, igraju važnu ulogu u očuvanju očiju. Pokazalo se da oleanska kiselina iz suvog grožđa suzbija rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni pre svega zato što obiluju fruktozom i glukozom, a ne saharozom koja je glavni krivac za obolenja usne duplje. Suvo grožđe podstiče apsorpciju vitamina i minerala iz ostalih namirnica koje se unose tokom dana i time doprinose jačanju imunog sistema.


Pročitajte više >>                                                                      << Vratite nazad



Нема коментара:

Постави коментар