Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

уторак, 25. октобар 2016.

Antička kuhinja: Έλαφος - Elafos



Kolač od susama
Kolač koji se pekao u čast boginje Artemide za vreme praznika Elafobolia koji je istovremeno i proslava kraja zimskog perioda, pravi se u obliku jelena.

Sastojci:
150 g pšeničnog brašna
150 ml vode
150 g susama
60 ml meda
maslinovo ulje (za podmazivanje tepsije)

Priprema:
Sve sastojke pomešajte u jednoj posudi, dobro izmešajte da masa bude homogena zatim razviti testo oklagijom i pomoću kalupa ili ako imate dovoljno veštine izrežite od testa oblike jelena. Kolačiće stavite na nauljenu tepsiju i pecite oko 45 minuta na temperaturi od 180°C.





Susam ili sezam (lat. Sesamum indicum) potiče iz tropske Azije i južne Afrike. To je jednogodišnja biljka i za 3-5 meseci uzgoja dostigne visinu do 2 metra. Gaji se radi semena najviše u Kini, Indiji, Sudanu i u još nekim zemljama. Seme sadrži 45-60% ulja koji se upotrebljava za kuvanje, salate i za proizvodnju margarina. Seme je takođe bogato proteinima i važi za omiljenu namirnicu u orijentalnim i severnoafričkim zemljama. Upotrebljava se u pekarstvu za posipanje peciva. Semenke susama nisu samo ukusan dodatak pecivima i jelima, nego i izuzetno zdrava namirnica koja jača kosti i pomaže u terapiji opekotina i hemoroida. Ako vašem organizmu nedostaje kalcijum, dovoljno je da supenu kašiku ovog semena potopite u 0,5 dl jogurta i ostavite da prenoći. Ujutru mešavinu pojedite na prazan stomak, a postupak ponavljajte iz dana u dan, sve dok vam ne bude bolje.
Susam je jedna od najstarijih gajenih biljaka na svetu, njegova istorija upotrebe seže 3600 godina unazad. Egipćanima je to bio omiljeni prirodni lek, a u Vavilonu se verovalo da mešavina susama i meda produžava lepotu i mladost, grčki i rimski vojnici su ga koristili kao sredstvo za snagu i energiju.





Med sa susamom je kombinacija koja bi trebalo češće da se nađe u vašem jelovniku. Ne samo da je odličnog ukusa, već je i prava riznica zdravlja. Ova prirodna smesa je odličan izvor vitamina, naročito onih iz grupa E, A i B, kao i minerala i omega 3 i 6 masnih kiselina. Preporučuje se da se uzima u jutarnjim satima na prazan stomak. Susam i med u kombinaciji jačaju imunitet, leče stomačne tegobe, i izuzetno su blagotvorni u slučajevima gastritisa, kolitisa i čira. Pored toga, ova mešavina jača kosti, stimuliše mentalne aktivnosti, povećava fizičku izdržljivost i poboljšava kvalitet i zdravlje kose i kože.


Pročitajte više >>                                                                        << Vratite nazad




Нема коментара:

Постави коментар