Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

уторак, 25. октобар 2016.

Antička kuhinja: Desert




Poslastice koje su pravili stari Grci uticali su na razvoj kulinarstva rimske imperije, a postavljena je i osnova za vizantijsko poslastičarstvo, a posle turskog osvajanja Vizantije uticaj se proširio i na tursku kuhinju koje su ovi u svojim osvajačkim pohodima doneli do Zapadne Evrope. Najbolji primer uticaja stare Grčke je popularan kolač koji su oni nazivali gastrin, u Vizantiji se zvao kopti, a Turci su ga nazvali baklava. Recept je preživeo do današnjih dana, u nepromenjenom obliku i recepturi.
Izdvojiću vam par recepata koji su bili popularni u to vreme:


ιντριών - Intrion
λουκουμάδες - Loukoumades
ήτρια - Itria
Τίγαντες με μέλι και σουσάμι - Uštipci sa susamom i medom
γαστρίνης - Gastrin
Έλαφος - Elafos
Σταιτήται - Staititai
Ψητά κυδώνια στο μέλι που - Pečene dunje u medu
Preparat za jači i bolji imunitet




                                                                                                 << Vratite nazad




2 коментара: