Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

четвртак, 27. октобар 2016.

Antička jevrejska kuhinja




Jevreji su se prvi put pojavili na prostoru današnje Srbije u vreme Rimskog carstva sredinom I-og veka. Posle pobune (130-135 g.n.e.), koju predvodio Bar-Kohba, rimski car Hadrijan opustošio je zemlju, podigao Jupiterov hram umesto Jahveovog hrama i zabranio pristup u Jerusalim Jevrejima, koji su onda raseljeni po svim rimskim provincijama. Jevrejske zajednice u Srbiji znatno su se uvećale u 15. i 16. veku kada su tu stigle izbeglice koje su bežale od inkvizicije u Španiji i Portugalu. Dva najveća talasa dovela su Sefarde - Jevreje koje je u srednjem veku iz Španije i Portugala prognala inkvizicija - i Aškenze, Jevreje poreklom iz severne i severoistočne Evrope koji su spas od krvavih pogroma potražili na tlu Srbije. Otomanski sultan Bajazit II je primio jevrejske izbeglice u svoje carstvo. Jevreji su najčešće bili trgovci, naročito značajni za trgovinu soli. Srbi i Jevreji su uglavnom bili u dobrim odnosima sarađujući međusobno, a jevrejski trgovci su održavali trgovačke rute u carstvu. 1804 g. Srbi su krenuli u borbu za nezavisnost od Turaka, mnogi Jevreji su snabdevali Srbe oružjem, a osmanski Turci su im se brutalno svetili. Borba za nezavisnost trajala je do 1830. kada je Srbija stekla nezavisnost.





Jevrejska zajednica u Srbiji bila je gotovo sasvim uništena u holokaustu tokom Drugog svetskog rata.
Jevrejska kuhinja, kako sefardska tako i aškenska, zasniva se na starozavetnim propisima i čitavom nizu veoma strogih, kanonizovanih zabrana. Za Jevreje izuzeto bitno da jela koja jedu budu Košer, odnosno čista na tradicionalno religijski način, te da postoji veliki broj pravila i odredbi usko vezanih za verske obrede koji se primenjuju prilikom spremanja Košer jela.  Košer je reč koja se tradicionalno upotrebljava da opiše sve te zabrane. Postoje tri vrste košer hrane - neutralna, mesna i mlečna. Neutralna uključuje povrće, voće,žitarice i neke vrste ribe. Mlečna uključuje sve proizvode od mleka ili one koji sadrže makar i tragove mleka, a mesna meso određenih životinja i ptica ubijenih i očišćenih na određeni način, dozvoljeno je mešanje neutralne hrane i sa mesnom i sa mlečnom, a apsolutno zabranjeno mešanje mesnih i mlečnih proizvoda i da čitav niz dodatnih zabrana važi za hranu koja se sprema za Pesah - praznik kojim se slavi izbavljenje iz egipatskog ropstva. Jela za pesah uključuju beskvasni hleb - macot - i maces-brašno.






Na narednim stranicama ću vam predstaviti deo raznovrsne i bogate jevrejske kuhinje sa teritorije Srbije, koja je ostavila neizbrisivi trag u razvoju kulinarstva, a do kojih sam došao preko pisanih i elektronsklih medija:

Burvetu - Pogača
Hala - Hleb
Hala - Praznični hleb
Bevgel - Pecivo
Burikitas - Pecivo
Guevus inhaminadus - Konzerviranje jaja
Namaz od maslina
Sir
Sungatu - Pita od praziluka
Pastel - Pita od mesa
Sungatu - Pita od praziluka i mesa
Albondegas - Pileća supa
Kreplah - Supa sa punjenim testom
Hamin - Jagnjeći kotleti
Karni kon sivojikas - Meso sa malim crvenim lukom
Karni kun almešas - Meso sa suvim šljivama
Helzel - Punjeni guščiji vrat
Haroset - Kolač



                                                                                           << Vratite nazad




2 коментара:

  1. Da li negde u Bgdu postoji restoran sa izraelskom hranom?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znam zaista ali pokušajte na internetu da pronađete ako postoji bilo kakava ponuda izraelske hrane u Beogradu ili okolini.

      Избриши